What is a JSON feed? Learn more

JSON Feed Viewer

Browse through the showcased feeds, or enter a feed URL below.

Now supporting RSS and Atom feeds thanks to Andrew Chilton's feed2json.org service

CURRENT FEED

NOS Nieuws

NOS Nieuws

A feed by NOS Podcast Beheer

XML


Wekdienst 21/9: Prinsjesdag • Algemene Vergadering Verenigde Naties

Permalink - Posted on 2021-09-21 04:59

Goedemorgen! Vandaag is het Prinsjesdag en worden de plannen en begroting voor het komende jaar gepresenteerd. In New York wordt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties geopend.

Maar eerst het weer: De zon schijnt geregeld. In het noorden trekken ook wat wolkenvelden over. In de middag ontstaan stapelwolken. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar 18 of 19 graden. Wind staat er nauwelijks.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

De GGD's hebben aangifte gedaan tegen een aantal medewerkers die zouden hebben gefraudeerd met vaccinatiebewijzen. Eén van hen is gisteren gearresteerd, een man van 20 jaar uit Alphen aan den Rijn. De rest is op non-actief gesteld. Om hoeveel verdachten het gaat is niet duidelijk.

Ze zouden valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt, waardoor mensen onterecht een QR-code konden krijgen. De GGD's zeggen zulke fraude niet helemaal te kunnen uitsluiten omdat medewerkers toegang moeten hebben tot de systemen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Op zandplaat Simonszand naast Schiermonnikoog is een walrus gezien. Het is een bijzondere waarneming, want walrussen leven doorgaans op drijfijs in de Noordelijke IJszee. Het gaat om een vrouwtje dat eerder al bij Denemarken en Duitsland opdook.

Bij de Duitse Waddeneilanden Baltrum en Spiekeroog werden ook al foto's van het dier gemaakt. Op Spiekeroog trok de walrus veel bekijks.

Walrussen leven in het Noordpoolgebied en verlaten dat normaal gesproken nooit. Ze kunnen wel lange afstanden zwemmen. Waarom sommige walrussen zo ver naar het zuiden afzakken is niet bekend.

Fijne dag!


Demissionair kabinet en complexe formatie leiden tot 'lichte' Prinsjesdag

Permalink - Posted on 2021-09-21 04:00

Het zijn roerige tijden in Den Haag: de formatie zit al maanden muurvast, de ministersploeg van Rutte 3 raakt almaar verder uitgedund en de onderlinge verhoudingen tussen de hoofdrolspelers lijken er niet beter op te worden. Maar de aarde draait door en dus is het vandaag wel gewoon de derde dinsdag van september. Prinsjesdag dus.

Wat betreft het ceremonieel is het voor het tweede jaar op rij wat minder dan normaal. Vanwege corona ontbreken de rijtoer, de Ridderzaal en de balkonscène weer. En ook qua inhoud is het dit jaar minder. Dat heeft weinig te maken met corona, maar des te meer met de lange formatie en de demissionaire status van het kabinet.

Rutte 3 'stopte' er in januari mee vanwege het harde rapport over de toeslagenaffaire, en werd demissionair. Zo'n kabinet neemt geen grote besluiten meer, is het gebruik. Dus in principe geldt: geen nieuw beleid maken en enkel lopende zaken afhandelen.

Traditiegetrouwe lekken

Er is nog geen nieuw kabinet, maar het land moet worden geregeerd en dus moet er wel een begroting komen voor volgend jaar. Die begroting voor 2022 (inclusief de politieke toelichting, beter bekend als Miljoenennota) brengt demissionair minister Hoekstra van Financiën vandaag gewoon naar de Tweede Kamer, in het welbekende koffertje.

In een begroting worden per definitie keuzes gemaakt waar geld naartoe gaat, maar die zijn dit keer niet wereldschokkend. Traditiegetrouw is al van alles uitgelekt: er gaat 1 miljard naar woningen en vanwege de Urgenda-uitspraak gaat 6 tot 7 miljard extra naar het verminderen van CO2-uitstoot.

Verder is er 300 miljoen voor digitalisering gereserveerd en in totaal 860 miljoen gaat jaarlijks naar de aanpak van criminaliteit, verbetering van de sociale advocatuur, defensie en verbetering van koopkracht voor alleenwonenden.

Ongetwijfeld staat er nog meer in de Miljoenennota dat we niet al weten, maar duidelijk is al wel dat belangrijke keuzes nog blijven liggen. De grootste hete aardappel is die van het stikstofdossier. Een volgende ploeg mag gaan bedenken hoe en in hoeverre de stikstofuitstoot moet worden teruggedrongen. De plannen daartoe worden overigens al wel uitgewerkt op verschillende plekken in Den Haag.

Hoewel er een miljard euro extra naar 'wonen' gaat, worden op dat gebied ook keuzes niet gemaakt. Dat gaat niet zozeer alleen om geld, maar zeker om keuzes in beleid. Bijvoorbeeld de vraag 'Komt er (weer) een ministerie van Wonen?' zal niet worden beantwoord.

Hetzelfde geldt voor hervormingen op de arbeidsmarkt. Zo ongeveer alle partijen willen daar iets mee, maar het is aan het volgend kabinet om te zeggen wat dan precies. Ook de nieuwe bestuurscultuur, een heet hangijzer sinds de toeslagenaffaire, zal pas vorm krijgen onder het volgende landsbestuur.

De Prinsjesdagstukken zijn de afgelopen maanden opgesteld door de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Die vier partijen onderschrijven de begroting dus ook. Maar de zich voortslepende formatie met de niet optimale onderlinge verhoudingen maken het document toch al direct minder waard.

Zo diende ChristenUnie (vooral in naam nog coalitiepartner) vorige week samen met de SP een voorstel in om de zorgsalarissen structureel te verhogen (en de winstbelasting moet dan ook omhoog om het te financieren). De ChristenUnie redeneert dat ze daarin vrij zijn, omdat over salarissen voor zorgmedewerkers niks is opgenomen in de begroting.

Afgewezen blok

Het idee was dat VVD-fractievoorzitter Hermans deze week, ook namens formatiepartners D66 en CDA, nog met andere middenpartijen zou overleggen over mogelijke aanpassingen in de begroting.

"De begroting is minder inhoudelijk dan wanneer er een missionair kabinet had gezeten", zei demissionair premier Rutte daarover na het afgelopen formatieweekend. "En je wilt kijken hoe in 2022 zoveel mogelijk de dingen kunnen gebeuren die nodig zijn."

Maar de middenpartijen GroenLinks en PvdA - die als blok zijn afgewezen in de formatie - zitten er niet op te wachten om te onderhandelen met de nog formerende partijen over de begroting. Als er onderhandeld wordt, dan moet dat over een kabinet gaan (met PvdA en GroenLinks erin).

Bovendien schatten de twee partijen in dat ze wat betreft het aanpassen van de begroting meer resultaat kunnen binnenhalen bij de Politieke Beschouwingen, het grote debat over de Miljoenennota. Zeker nu de ChristenUnie zich vrij genoeg voelt om naast de afspraken extra geld uit te geven.

IJskast

In het formatieweekend op locatie werden overigens geen noemenswaardige stappen gezet in de richting van een nieuw kabinet. Het ging vooral over de gebeurtenissen in de politieke arena van de week ervoor en de gevolgen voor de verhoudingen, de inhoud is nauwelijks aan bod gekomen.

En dus blijven de grote vraagstukken voorlopig nog even in de ijskast.

Zo zag Prinsjesdag er in 2020 uit:


Trudeau wint verkiezingen, maar loopt meerderheid in parlement opnieuw mis

Permalink - Posted on 2021-09-21 03:10

In Canada heeft de partij van premier Justin Trudeau voor de derde keer op rij de verkiezingen gewonnen. Trudeau lijkt alleen opnieuw niet zijn gewenste meerderheid te krijgen, waarvoor zijn partij minimaal 170 zetels moest veroveren.

Canadese media zetten de partij op zo'n 155 zetels. Achter de Liberal Party lijken de Conservatieven op de meeste zetels uit te gaan komen.

De leider van de Conservatieven heeft het verlies van zijn partij toegegeven en heeft premier Trudeau gefeliciteerd met diens overwinning.

Extra vroege verkiezingen

De 49-jarige Trudeau kondigde in augustus de verkiezingen aan, twee jaar eerder dan gepland. Hij gokte er daarbij op te profiteren van het voorspoedig verlopen vaccinatieprogramma. De vaccinatiegraad in Canada is een van de hoogste ter wereld.

De populariteit van Trudeau is minder groot dan voorheen, maar de aanpak van de pandemie wordt algemeen wel als een groot succes gezien. Van de oppositie kreeg hij het verwijt de verkiezingen te hebben vervroegd voor persoonlijk gewin.

Geen coalities

In het land zijn er traditioneel geen coalities. Een partij heeft de meerderheid of vormt een minderheidsregering. Trudeau is sinds 2015 aan de macht in Canada. Na de vorige verkiezingen, in 2019, leidde hij het land met een minderheid, waardoor hij de oppositie nodig had om nieuwe wetten aangenomen te krijgen.

De afgelopen maanden liet Trudeau zich geregeld negatief uit over de samenwerking met oppositiepartijen. Via de huidige verkiezingen hoopte hij een meerderheid te veroveren. Maar op basis van de eerste prognoses lijkt er weinig voor hem te veranderen.


Aanklachten tegen Texaanse arts die bewust anti-abortuswet overtrad

Permalink - Posted on 2021-09-21 02:09

Een arts in de Amerikaanse staat Texas is door twee voormalig advocaten aangeklaagd, omdat hij de zeer strenge abortuswetgeving in de staat heeft overtreden. De zaken zijn voornamelijk bedoeld om de wet te testen.

In de nieuwe Texaanse abortuswet, die sinds begin deze maand geldt, is na ongeveer zes weken alleen nog onder zeer strenge voorwaarden abortus mogelijk.

In de wet staat ook dat mensen die ondersteuning bieden bij een illegale abortus 10.000 dollar moeten betalen aan degene die hen aangeeft en de rechtszaak wint.

'We zijn terug in 1972'

Alan Braid, een arts die werkzaam is in de stad San Antonio, schreef zaterdag in een column in de krant The Washington Post dat hij bewust de wet negeerde bij een abortus op 6 september bij een vrouw die nog in haar eerste timester van haar zwangerschap zat, maar bij wie een abortus volgens de nieuwe wet wel illegaal was. Volgens Braid had de vrouw "een fundamenteel recht deze zorg te krijgen".

De arts schreef in zijn column de mogelijke gevolgen van zijn actie "volledig te begrijpen".

Volgens hem is door de nieuwe wet 80 procent van de abortussen die hij normaliter uitvoerde niet meer mogelijk. "En daarmee zijn we terug in 1972", stelde Braid over het jaar waarin hij als net afgestudeerde arts begon met werken, toen abortussen zo goed als verboden waren. Hij zag in die jaren tieners sterven door illegale abortussen.

Toetsen aan grondwet

Maandag bleken oud-advocaten in Arkansas en Illinois Braid te hebben aangeklaagd. De advocaat uit Arkansas zei daarbij niet pertinent tegen abortus te zijn. Hij wilde met zijn zaak vooral duidelijkheid over de wet voor "alle nerveuze artsen" die vrezen bankroet te gaan na een abortus, zei hij tegen persbureau AP.

De andere advocaat vroeg de rechtbank in zijn aanklacht de wet ongrondwettelijk te verklaren. Hij vindt dat de overheid met de wet een grens overgaat.

De grootste anti-abortusgroepering van Texas, Texas Right to Life, heeft kritiek op zowel de aanklachten als Braids column. Ze vermoeden dat de column bedoeld was om dergelijke zaken aan te wakkeren.

President Biden noemde de Texaanse wet eerder al "bizar en extreem". Hij beloofde dat zijn federale regering zou zoeken naar mogelijkheden om Texaanse vrouwen alsnog toegang te verschaffen tot veilige en legale abortus. De regering is inmiddels een rechtszaak gestart tegen Texas om zo de wet te toetsen aan de Amerikaanse grondwet.


Ook federaal onderzoek in VS naar game-uitgever Activision Blizzard

Permalink - Posted on 2021-09-21 00:58

De Amerikaanse beurswaakhond SEC is een onderzoek gestart naar game-uitgever Activision Blizzard. De SEC bekijkt onder meer of het bedrijf tijdig richting investeerders heeft ingelicht over meldingen van discriminatie, seksuele intimidatie en seksueel wangedrag op de werkvloer.

Onder anderen topman Bobby Kotick zou zijn gedagvaard, schrijft The Wall Street Journal. Onderzoekers zouden inzicht willen in zijn communicatie over de meldingen met andere hooggeplaatsten binnen het bedrijf. Activision Blizzard laat aan de krant weten volledig mee te werken met het SEC-onderzoek.

Het gaat om een civiel, en dus niet strafrechtelijk, onderzoek. De SEC wil achterhalen of er informatie is achtergehouden die belangrijk kan zijn voor investeerders. Op de eigen site schrijft de waakhond dat onderzoeken "vaak maanden en soms jaren" duren.

Twee jaar onderzoek

Activision Blizzard is een van de grootste uitgevers van games ter wereld. Onder het bedrijf vallen bekende games als Call of Duty, World of Warcraft en Overwatch. De waarde van de uitgever werd in januari nog geschat op ongeveer 70 miljard dollar (59 miljard euro).

Het federale onderzoek is de volgende smet op het inmiddels behoorlijk bevlekte blazoen van Activision Blizzard. In juli klaagde de staat Californië de uitgever aan voor discriminatie en seksuele intimidatie op de werkplek.

Een toezichthouder deed twee jaar onderzoek naar meldingen van seksuele intimidatie en discriminatie van vrouwelijke werknemers. In de aanklacht staat onder meer dat vrouwen bij het bedrijf minder betaald krijgen dan mannen en dat er een machocultuur heerst.

Ook zouden leidinggevenden vrouwen hebben lastiggevallen. Een werkneemster zou zelfmoord hebben gepleegd na een seksuele relatie met een leidinggevende. Ze zou dat hebben gedaan op een zakelijke reis, nadat mannelijke collega's naaktfoto's van haar hadden gedeeld.

Maatregelen

Een kleine duizend (oud-)medewerkers lieten na de aanklacht van Californië weten de rechtszaak tegen het bedrijf te steunen. Verder vertrokken er de afgelopen maanden meerdere directeuren bij het bedrijf, onder wie die van het toonaangevende Blizzard Entertainment. Ook verloor het bedrijf zo'n 9 procent aan waarde op de beurs.

In een eerste verklaring zei Activision Blizzard zich niet te herkennen in de aanklachten, tot ergernis van tal van medewerkers. Topman Kotick kwam daar een paar dagen later in een interne mail op terug.

Hij zei dat er beter geluisterd had moeten worden naar de werknemers toen ze hun klachten uitten. Ook kondigde hij een pakket aan maatregelen aan om seksuele intimidatie en discriminatie op de werkvloer aan te pakken.


Aantal naturalisaties verdubbeld, duidelijk effect vluchtelingenstroom

Permalink - Posted on 2021-09-21 00:20

Vorig jaar zijn 49.000 mensen genaturaliseerd tot Nederlander. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als in 2019, blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee is het aantal naturalisaties bijna terug op het niveau van eind jaren 90.

Om Nederlander te worden door naturalisatie moeten immigranten in principe vijf jaar legaal in Nederland wonen en geslaagd zijn voor hun inburgeringsexamen. Daarnaast kregen vorig jaar bijna 7000 mensen de Nederlandse nationaliteit door andere regelingen, zoals adoptie en optie.

De meeste immigranten die vorig jaar zijn genaturaliseerd, zijn geboren in Syrië. Het waren er ruim 15.000, dat is 4 op de 10. Ze kwamen tijdens de grote vluchtelingenstroom in 2014 en 2015 naar Nederland.

Andere veel voorkomende landen van herkomst zijn Eritrea (3600), Sovjet-Unie/Rusland (2000) en India (2000). Ook werden 9000 mensen genaturaliseerd die statenloos waren of een onbekende nationaliteit hadden.

Naturalisatietoets

Het aantal naturalisaties is sinds eind jaren 90 niet zo hoog geweest. Het hoogtepunt was 1996, toen bijna 79.000 immigranten tot Nederlander werden genaturaliseerd. In die tijd ging het vooral om Turken, Marokkanen en voormalig Joegoslaven.

Sindsdien daalde het aantal snel, vooral door de naturalisatietoets die in 2003 werd ingesteld. In de jaren daarna lag het aantal vrij stabiel rond de 20.000 per jaar, totdat het in 2019 weer begon te stijgen.


Advies: drie nieuwe migrainemedicijnen onder voorwaarden in basispakket

Permalink - Posted on 2021-09-20 23:10

Het Zorginstituut Nederland adviseert drie nieuwe medicijnen tegen migraine op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat om drie zogenoemde CGRP-remmers: erenumab, fremanezumab en galcanezumab. De remmers zijn specifiek tegen migraine ontwikkeld en werken preventief.

Het instituut stelt in het advies, dat is gericht aan de minister van Medische Zorg, wel een aantal voorwaarden. Zo komen enkel patiënten met chronische migraine (meer dan vijftien hoofdpijndagen per maand, waarvan acht migrainedagen) in aanmerking voor de vergoeding.

Daarnaast moeten bij die patiënten de twee andere behandelmethoden tegen migraine die al worden vergoed niet effectief blijken en moet er tijdig gestopt worden met de medicijnen als ze niet werken.

'Enorme verbetering kwaliteit van leven'

Bij een op de vijf patiënten slaan de medicijnen zodanig aan, dat ze zorgen voor een halvering van het aantal migrainedagen, stelt het Zorginstituut. "Voor die mensen betekent dat een enorme verbetering van hun kwaliteit van leven", aldus het instituut, dat de werking van nieuwe medicijnen beoordeelt en de overheid adviseert die wel of niet op te nemen in het basispakket. Voor de overige groep patiënten is de werking minder sterk, maar wel voldoende om van effectieve meerwaarde te kunnen spreken.

De remmers kosten zo'n 6000 euro per patiënt per jaar. Het Zorginstituut schat dat tussen de 2700 en 3600 patiënten met chronische migraine in aanmerking komen voor de medicijnen.

Vergoeding voor zeer beperkte groep

Hoofdpijnnet, een netwerk voor mensen met migraine en andere soorten chronische hoofdpijnen, reageert "zeer kritisch" op het advies, en dan met name op de voorwaarden.

Volgens het netwerk komt de vergoeding voor de "baanbrekende" medicijnen beschikbaar voor een "zeer beperkte groep migrainepatiënten". De patiëntenorganisatie wil dat de remmers vergoed worden voor iedereen die vier of meer migrainedagen per maand heeft.

Ook vindt het netwerk het "ronduit onethisch" dat patiënten met chronische migraine eerst de twee andere behandelmethoden verplicht moeten ondergaan voordat ze de remmers vergoed krijgen.

Het Zorginstituut adviseert de medicijnen nog niet voor migrainepatiënten met minder dan veertien hoofdpijndagen per maand in het basispakket op te nemen, omdat er nog geen "onderzoeksdossier" is ingediend voor deze groep. "Zodra de farmaceutische bedrijven hun aanvraag indienen, kan het Zorginstituut starten met een beoordeling", schrijft het instituut.


Shell vertrekt voor miljarden uit grootste Amerikaanse olieveld

Permalink - Posted on 2021-09-20 21:22

Olie- en gasconcern Shell verkoopt al zijn bezittingen in het grootste Amerikaanse olieveld aan concurrent ConocoPhillips. De deal levert het Brits-Nederlandse bedrijf 9,5 miljard dollar op. Omgerekend gaat het om meer dan 8 miljard euro.

Shell was al langer op zoek naar kopers voor zijn bezittingen in het olie- en gasrijke gebied Permian Basin, dat in het westen van Texas en zuidoosten van New Mexico ligt. Het gebied staat bekend om zijn schaliewinning. Shell was er sinds 2012 actief.

In een persbericht omschrijft Wael Sawan, de Shell-directeur die gaat over het zoeken en winnen van olie en gas, de deal met ConocoPhillips als "zeer overtuigend", die past in de koers waarin het bedrijf "waarde verkiest boven volume". Het geld zal deels aan aandeelhouders worden uitgekeerd en deels worden gebruikt om de balans te versterken.

Onder druk door uitspraak

In mei oordeelde de rechtbank in Den Haag nog dat Shell wereldwijd de verantwoordelijkheid heeft de uitstoot van CO2 sneller terug te dringen en dat het daar op korte termijn werk van moet maken. Eind 2030 zou de CO2-uitstoot met netto 45 procent teruggedrongen moeten zijn ten opzichte van 2019, zo vonniste de rechter.

Sindsdien staat Shell onder druk bezittingen te verkopen. Het is niet duidelijk of dat ook de aanleiding is voor de verkoop van de bezittingen in het Permian Basin. Het bedrijf doet daarover in het persbericht geen uitlatingen.

In het bericht benadrukt Shell wel al meer dan honderd jaar energie te leveren aan Amerikaanse klanten en dat het ook "de komende decennia" leidend wil blijven in het land.


Rokje voor vrouwen niet langer verplicht bij Utrechtse hockeyclub

Permalink - Posted on 2021-09-20 20:48

De hockeyclub Utrechtse Studenten Hockey Club (USHC) verplicht vrouwelijke leden niet langer om een rokje te dragen. Mannen hoeven niet meer gedwongen een broekje aan. Iedereen mag voortaan zelf kiezen.

Het is de eerste actie van een speciaal aangesteld inclusiepanel bij de club, dat ervoor moet zorgen dat alle leden zich thuis voelen. "Het inclusiepanel is ervoor bedoeld om te zoeken naar een manier hoe wij de club veilig kunnen maken voor iedereen. Dus ook voor transgenders of genderneutrale personen", zegt Willem Vos van USHC tegen RTV Utrecht.

Jarenlang stond het in het Huishoudelijk Reglement van USHC: "Het clubtenue bij wedstrijden bestaat voor mannen uit een broekje, en vrouwen dragen een rok".

Clubkostuum

"We kwamen erachter dat dit nog steeds in ons reglement stond, en dat vonden we eigenlijk heel vreemd en ergens ook een beetje seksistisch", zegt Vos. "Dat is natuurlijk eigenlijk niet meer van deze tijd. Het zou niet een drempel moeten zijn, wat je wilt dragen, dat moet een eigen keuze zijn."

Nu staat er in het reglement: "Het clubkostuum voor alle leden is: wit shirt met rode kraag en zwarte bies, zwarte broek of rok en rode kousen."


GGD-medewerkers op non-actief op verdenking van QR-fraude

Permalink - Posted on 2021-09-20 19:49

Een aantal medewerkers van de GGD is op non-actief gesteld vanwege mogelijke fraude met vaccinatiebewijzen in verschillende GGD-regio's. De medewerkers hebben mogelijk misbruik gemaakt van een systeem waar zij vanwege hun werkzaamheden toegang tot hadden.

Dat meldt demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. De medewerkers zouden op aanvraag valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt, waardoor er onterechte QR-codes konden worden gemaakt. De fraude werd enkele weken geleden ontdekt, schrijft De Jonge.

Niet duidelijk is om hoeveel medewerkers het gaat en hoeveel valse vaccinatiebewijzen mogelijk zijn uitgegeven. GGD-koepel GGD GHOR Nederland wil vanwege het lopende onderzoek geen verdere informatie geven.

Er is inmiddels aangifte gedaan tegen de medewerkers. Een 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn is eerder vandaag opgepakt. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten, zo meldt de politie.

GGD: dit tolereren we niet

"Wij tolereren niet dat medewerkers hun werkzaamheden bij de GGD'en of in het landelijk callcenter misbruiken voor het plegen van fraude", zegt een woordvoerder van GGD GHOR Nederland in een verklaring.

GGD-medewerkers moeten altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen en een geheimhoudingsverklaring tekenen.

"Helaas kunnen we, ondanks alle waarborgen, niet volledig uitsluiten dat er medewerkers zijn die misbruik maken van het systeem waartoe ze vanwege hun werkzaamheden toegang hadden", zegt de woordvoerder. "Indien een overtreding ontdekt wordt, wordt hier direct op geacteerd. Hetgeen kan leiden tot aangifte en ontslag op staande voet."


Poetin bedankt Russen voor vertrouwen bij verkiezingen, Westen heeft kritiek

Permalink - Posted on 2021-09-20 19:17

President Poetin bedankt de Russische burgers voor het vertrouwen dat ze hebben gegeven door hun stem uit te brengen. Hij deed dat tijdens een videogesprek met het hoofd van de kiescommissie.

"Een opkomst van meer dan 51 procent is hoger dan die van 47 procent bij de vorige verkiezingen. Het betekent dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen bij het kiezen van het parlement", zei hij.

De voorzitter van de kiescommissie had het tijdens het gesprek met Poetin ook over de vele cyberaanvallen:

Volgens de kiescommissie zijn vrijwel alle stemmen geteld. Verenigd Rusland, de partij die Poetin steunt, is opnieuw de grootste, maar verliest ook terrein. De partij kreeg bijna 50 procent van de stemmen, bij de vorige verkiezingen was het nog ruim 54 procent. De Communistische Partij kreeg 19 procent. Met deze uitkomst heeft Poetin steun van ruim twee derde van het parlement en kunnen er makkelijk grondwetswijzigingen worden doorgevoerd.

Fraude

Tegenstanders en oppositiepartijen beschuldigen de autoriteiten van grootschalige fraude bij de stembusgang. Eerder meldde waarnemersorganisatie Golos dat er duizenden onregelmatigheden zijn geregistreerd: van groepen ambtenaren die gemobiliseerd zijn om te gaan stemmen tot een stembus met een verborgen achterdeurtje erin.

Ook het Westen heeft kritiek. Zo zeggen de EU, het Verenigd Koninkrijk en de VS dat de verkiezingen niet vrij waren. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart dat de democratie in Rusland een stap terug doet. EU-buitenlandchef Borrell zegt dat er regels zijn geschonden en de verkiezingen hebben geleden onder intimidatie en de afwezigheid van waarnemers.

In Moskou werd vanavond gedemonstreerd tegen de verkiezingsuitslag.


Deze zomer minste aanvragen voor loonsteun tot dusver

Permalink - Posted on 2021-09-20 19:07

In de zesde periode dat de coronasteunregeling wordt aangeboden, zijn de minste aanvragen voor loonsteun ingediend. Horeca en catering vroegen in het derde kwartaal het vaakst de NOW-regeling aan. De sector vervoer en logistiek ontving het meeste geld. Dat meldt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), dat de regeling uitkeert.

Voor deze zesde periode van de NOW kwamen er 18.000 aanvragen binnen, het kleinste aantal tot dusver. De werknemers voor wie de aanvraag voor loonsteun is goedgekeurd, zo'n 217.000, hebben in totaal een bedrag van 356 miljoen euro ontvangen.

Bij de eerste aanvraagperiode werden 140.000 aanvragen ingediend en werd bijna 8 miljard euro aan voorschotten uitgekeerd.

85 procent vergoed

Aanvragen kan sinds 26 juli. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden komen in aanmerking voor de regeling. Indieners kunnen maximaal 80 procent omzetverlies opgeven. 85 procent van de loonkosten worden bij goedkeuring gecompenseerd.

Tot en met 30 september kan de NOW nog worden aangevraagd. Daarna eindigt de regeling.


Haagse politie: kom niet naar Prinsjesdag, bekijk 't liever op tv

Permalink - Posted on 2021-09-20 18:29

De politie Den Haag roept mensen op om morgen niet naar Prinsjesdag te komen. "Er is hier niks te zien", zegt een politiewoordvoerder tegen Omroep West. "Wie het wil zien, kan het beste thuis naar de televisie kijken."

Net als vorig jaar is er door corona geen rijtoer van de koning en koningin door de stad en ook geen balkonscène op Paleis Noordeinde.

Om de Grote Kerk, waar de koning de troonrede zal voorlezen, staan grote witte schermen. In een wijdere cirkel daaromheen komen barrières die het autoverkeer moeten tegenhouden.


Verdwaalde walrus gezien op zandplaat bij Schiermonnikoog

Permalink - Posted on 2021-09-20 18:16

Op zandplaat Simonszand naast Schiermonnikoog is een walrus gezien. Het is een bijzondere waarneming, want walrussen leven doorgaans op drijfijs in de Noordelijke IJszee.

Het gaat om een vrouwtje dat eerder al bij Denemarken en Duitsland opdook. De waarneming is gedaan door Ralf van Hal, onderzoeker bij Wageningen University. Hij zegt tegen Omrop Fryslân dat hij niet direct in de gaten had dat het zo'n bijzondere verschijning is. Van Hal was voor onderzoek op de Wadden, maar hij weet vooral veel van vissen.

Bij de Duitse Waddeneilanden Baltrum en Spiekeroog werden ook al foto's van het vrouwtje gemaakt. Op Spiekeroog trok het dier veel bekijks.

Lokale Duitse media melden dat het vrouwtje vermoedelijk uit Denemarken is gekomen. Natuurorganisaties adviseren om de walrus vanaf een afstand te bekijken, zodat het dier niet schrikt.

Walrussen leven in het Noordpoolgebied en verlaten dat normaal gesproken nooit. Ze kunnen wel lange afstanden zwemmen. Waarom sommige walrussen zo ver afzakken is niet bekend. De laatste walrus die Nederland aandeed werd in 1998 gezien op Ameland.


Medisch mondkapje en coronabewijs nodig in de Oostenrijkse skilift

Permalink - Posted on 2021-09-20 18:14

Oostenrijk voert aanvullende coronamaatregelen in voor het komende skiseizoen. Zo mogen wintersporters alleen de skilift in met een coronapas en gaat de après-ski onder voorwaarden open. In de liften moet verplicht een medisch FFP2-mondkapje worden gedragen.

"Strenge regels, veilige winter", zo kondigde het Oostenrijkse kabinet de aanvullende regels aan. Voor Oostenrijk geldt de zogeheten 3G-regel, wat staat voor gevaccineerd, genezen of getest. Een negatieve testuitslag van een antigeen, PCR- en sneltest is vooralsnog geldig. Daar staat tegenover dat de afstandsregels en capaciteitsbeperkingen in skiliften komen te vervallen.

Maar de Oostenrijkse minister voor Toerisme Elisabeth Köstinger was duidelijk: "Wie een veilige en zorgeloze wintervakantie tegemoet wil gaan, moet zich laten vaccineren". Als het aantal besmettingen toeneemt, kunnen de autoriteiten de maatregelen nog verder aanscherpen.

Zwitserland

In Oostenrijk gaan de skigebieden dus open, maar voor andere landen is dat nog niet helemaal zeker. Zwitserland hield vorig jaar, als een van de weinige landen in Europa, de pistes open. Dit jaar kan skiën daar waarschijnlijk ook, maar over extra regels is nog niets bekendgemaakt.

Vorige week hintten hoge ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid wel op de invoering van een coronapas voor wintersporters, schrijven Zwitserse media. Voor de horeca in het land is een coronapas al verplicht en binnen moeten mondkapjes worden gedragen.

Omdat wintersport recreatief is, is het gelegitimeerd om ook hiervoor ook de pas te laten gelden, redeneren de autoriteiten.

Frankrijk

Ook voor Frankrijk is de invoering van de pas voor wintersporters eveneens waarschijnlijk, melden Franse media. Op veel plaatsen in het land is de zogenoemde 'gezondheidspas' al verplicht, bijvoorbeeld in de horeca en op plekken waar meer dan vijftig mensen samen zijn.

"Ik zie niet in waarom de skigebieden niet open kunnen", zei de Franse onderminister van Toerisme eerder. "We hebben de nachtclubs heropend en ik zie niet in waarom dat niet voor de skiliften zou kunnen." De minister heeft vandaag overlegd met de brancheorganisatie van exploitanten van skiliften.

Over de gebieden in Italië is nog niets bekend.

Rechtszaak om besmettingen in Ischgl

Oostenrijk kreeg veel kritiek op de manier waarop het met een corona-uitbraak omging in het begin van de pandemie. Vorige week begon een eerste rechtszaak die draait om een uitbraak in Ischgl vorig jaar. Duizenden mensen uit tientallen landen zeggen dat ze daar vorig jaar besmet te zijn geraakt.

Onder hen was een 72-jarige Oostenrijker, die later aan de gevolgen van het virus overleed. Zijn weduwe en zoon eisen een schadevergoeding van de staat vanwege nalatigheid.

Uit een vorig jaar oktober verschenen rapport van onafhankelijke experts, die in opdracht van het Tiroolse deelstaatparlement 53 betrokkenen ondervroegen, bleek dat de lokale, regionale en landelijke autoriteiten fout op fout maakten. Er lopen meerdere zaken. Honderden Nederlanders hebben zich aangesloten bij een massaclaim tegen de autoriteiten in Tirol.


In het zuiden van Madagaskar is cactussoep de enige maaltijd

Permalink - Posted on 2021-09-20 17:42

Honger wordt vaak aangedreven door conflict zoals in het noorden van Ethiopië en Jemen. Maar dat is niet het geval in het zuiden van Madagaskar, een eiland ten oosten van Afrika. Daar wijst de Verenigde Naties naar klimaatverandering als hoofdoorzaak van een tekort aan voedsel.

De kleine Tema Nomesoa is zeventien maanden oud maar kruipt of loopt niet. Een verpleegster weegt haar: 5,2 kilo. Zijn 20-jarige moeder at de afgelopen jaren vooral cactusvruchten. "Groeiachterstand begint al in de baarmoeder," vertelt verloskundige Ravoniarisoa. "Cactusvruchten zijn weinig voedzaam, er zit geen eiwit of goede vetten in."

Ondervoeding was nooit helemaal weg in Madagaskar, maar neemt nu in rap tempo toe. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties vreest dat tegen april volgend jaar een half miljoen kinderen ondervoed is.

Ruim een miljoen mensen kampen in het afgelegen zuiden van het land met een tekort aan voedsel, vertelt woordvoerder van WFP Shelley Thakral via Zoom. En 18.000 bevinden zich in wat ze de 'catastrofale fase' noemen, waarbij mensen niets meer te eten hebben. "Mensen die geen rol spelen in klimaatverandering, zijn nu slachtoffer."

Afrika-correspondent Elles van Gelder maakte deze productie samen met Gaëlle Borgia, een lokale journalist in Madagaskar. Madagaskar laat geen internationale reizigers toe, dus maakte de NOS deze reportage op afstand in samenwerking met een lokaal team.

Een van hen is de 70-jarige boerin Claire. Ze loopt door de cactusvelden met haar dochter en vier kleinkinderen. Haar tengere oude vingers grijpen tussen de stekels. Ze is op zoek naar een soort hars dat uit de plant komt. Het opgedroogde sap kookt ze samen met een lokale aardappel. Veel anders kunnen ze niet vinden. Het is hun enige maaltijd van de dag.

Ze kijkt naar haar kleinkinderen. "Ze zijn hun ziel verloren. Ze hebben geen energie meer. Ik wou dat ik een fles melk voor de kinderen had." Claire heeft maar een keer voedselhulp gekregen, vertelt ze. Verder moet ze het zelf rooien. Haar akker is droog, ze heeft niets kunnen groeien. De Verenigde Naties noemt het de ergste droogte sinds veertig jaar. Niet alleen valt er geen regen, ook zijn er stofstormen, die vruchtbare grond wegblazen.

Dubbele pech qua droogte

Klimaatwetenschapper Rondrotiana Barimalala uit Madagaskar zegt dat het de afgelopen twintig jaar steeds droger wordt in haar land. Ze schreef mee aan een alarmerend rapport van het klimaatpanel (IPPC) van de VN dat vorige maand uitkwam, over de snelheid waarmee het klimaat verandert. Voor het zuiden is het dubbele pech, want die regio heeft ook al te maken met natuurlijke droogte, als gevolg van de El Niño, vertelt ze, een natuurverschijnsel waarbij het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan sterk opwarmt wat de regen beïnvloedt.

Boerin Claire is van een generatie die al vaker droge tijden heeft meegemaakt. Maar deze keer duurt het langer, zegt ze. Ze heeft bovendien weinig andere middelen om zichzelf te redden. Haar vee heeft ze verkocht om eten te kunnen kopen. En de voedselprijzen op het eiland zijn gestegen.

Madagaskar kampt namelijk ook nog met een economische crisis. Er is geen internationaal vliegverkeer, om corona buiten de deur te houden. Dat kost het eiland veel toeristen en daarom krijgen ze geen broodnodige buitenlandse valuta binnen.

Overleven van cactusbladeren

Bovendien speelt de honger zich af in een regio waar weinig infrastructuur is. "Er is hier weinig tot geen ontwikkeling geweest als je kijkt naar waterbeheer en irrigatie," vertelt de lokale journaliste Gaëlle Borgia die voor dit verhaal voor de NOS op pad ging. "Dit is een heel afgelegen deel van het land. Veel van de mensen voelen zich vergeten door de autoriteiten, ver weg in de hoofdstad. Er zijn zelfs mensen die niet eens weten hoe de president heet, zo geïsoleerd is dit deel van het land."

Borgia ontmoette mensen die overleven van cactushars en cactusbladeren. "Dat wordt doorgaans alleen aan het vee gegeven. Anderen eten cactusvruchten, maar die zijn er niet genoeg. En ze eten wortels van lokale planten en insecten. Normaal staat er hier vooral rijst op het menu maar dat is nu heel duur."

Volgens haar komt de hulp wel op gang, en bereikt het steeds meer mensen. Het Wereldvoedsel­programma zegt tot april volgend jaar nog 108 miljoen dollar nodig te hebben om mensen te kunnen helpen. Ook de regering belooft beterschap: meer hulp en infrastructurele projecten. Maar dat laatste heeft tijd nodig, als het al gebeurt. Ondertussen wordt de volgende oogst pas volgend jaar verwacht, Mits er regen valt.


Lava op La Palma slokt honderd huizen op en stroomt traag richting oceaan

Permalink - Posted on 2021-09-20 17:41

De vulkaanuitbarsting op La Palma is nog altijd in volle gang. Stromen lava zijn onderweg naar de westkust van het Canarische eiland, maar gaan inmiddels langzamer dan eerder werd gemeld.

De lava bewoog eerder vandaag met een snelheid van 300 meter per uur richting de Atlantische Oceaan en werd daar rond 21.00 uur Nederlandse tijd verwacht. Maar halverwege de avond maakten onderzoekers bekend dat de lava zich steeds langzamer voortbeweegt en waarschijnlijk vandaag niet meer in het water aankomt. Autoriteiten vrezen voor explosies en het vrijkomen van giftige gassen als de lavastromen het water bereiken.

Twaalf meter hoog

Meer dan honderd huizen zijn beschadigd of verzwolgen door de lava. "De voorkant van het gesteente is op sommige plekken twaalf meter hoog. Het eet huizen op en stroomt eroverheen", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Als een soort slak kruipt de lava door het landschap naar de oceaan."

Het kustplaatsje Puerto Naos ligt in de gevarenzone. De inwoners zijn inmiddels geëvacueerd. In de regio hebben 5500 mensen hun huis moeten verlaten, onder wie tientallen Nederlandse toeristen.

Eerder vandaag bereikte de lavastroom de eerste huizen:

"Heel Spanje leeft mee met La Palma", zei de Spaanse premier Sánchez bij een bezoek aan het eiland. Hij zegt dat de staat alle middelen ter beschikking stelt aan de burgers van het eiland.

De brandweer en het leger houden de situatie in de gaten en grijpen in als er brandjes ontstaan rond de lavastroom. Tot nu toe zijn er geen berichten over slachtoffers.

Toeristen nemen het zekere voor het onzekere en vertrekken naar huis:

Na een reeks aankondigende aardbevingen barstte de vulkaan gisteren voor het eerst in 50 jaar uit. De vulkaan stoot grote hoeveelheden rook uit. De uitbarsting heeft geen grote gevolgen voor het wereldwijde vliegverkeer. Wel zijn enkele lokale vluchten geschrapt.


Ook vaste borstimplantaten onveilig, onderzoekers willen ban op siliconen protheses

Permalink - Posted on 2021-09-20 17:34

Ook bij vaste borstimplantaten, die tot dusver als veilig werden beschouwd, kunnen siliconendeeltjes loslaten. Dat blijkt uit internationaal onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in het medische tijdschrift JAMA, meldt het AVROTROS-consumentenprogramma Radar.

Bij 87 procent van de 400 onderzochte vrouwen met vaste of vloeibare borstimplantaten zijn deeltjes van het implantaat op andere plekken in het lichaam aangetroffen, tot in de hersenen aan toe. Bij 92,5 procent van de vrouwen werden bovendien ontstekingsreacties in het lichaam aangetoond.

Borstimplantaten van vaste siliconen gelden sinds de jaren negentig als de norm, omdat ze een veilig alternatief zouden zijn voor siliconen protheses met vloeibare gel. Maar nu blijkt uit onderzoek dat er qua gezondheidseffecten geen verschil is tussen de oude siliconen implantaten en de nieuwe.

Klachten hoogstens later

"Uit het eerdere onderzoek uit de jaren negentig bleek al hoe slecht die vloeibare siliconen waren, en wat het causale verband is met klachten", zegt onderzoeker Henry Dijkman tegen Radar. "We laten nu zien: met de nieuwe is het net zo. Hoogstens treden de klachten bij de nieuwe producten later op."

Ook blijkt dat er in 99 procent van de gevallen siliconendeeltjes lekken of 'zweten'. "Het gebruik van de siliconen borstimplantaten moet, tot de veiligheid is bewezen, worden stilgelegd", zeggen de wetenschappers.

Onderzoeker Dijkman wil dat verzekeraars het verwijderen van implantaten bij vrouwen die er klachten door hebben, gaan vergoeden. Dat gebeurt nu niet altijd.

Onderzoek

Afgelopen zomer startte het RIVM samen met onder meer huisartsen en onderwijsinstellingen een vier jaar durend onderzoek naar geïmplanteerde borstprotheses. Meer dan 200.000 vrouwen in Nederland hebben implantaten.

De instellingen onderzoeken of er een verband is tussen siliconen borstimplantaten en gezondheidsklachten, zoals chronische vermoeidheid en gewrichtsklachten.


Burgemeester Almelo wil helderheid over behandeltraject 'kruisboogschutter'

Permalink - Posted on 2021-09-20 16:30

Burgemeester Gerritsen van Almelo wil dat zorginstanties de hulp die zij de afgelopen tijd verleenden aan een Almeloër die van een fatale steekpartij wordt verdacht, in kaart brengen. De burgemeester wil inzicht in het hulptraject, de contactmomenten met de man en de onderlinge samenwerking tussen hulpverleners.

De 28-jarige man wordt ervan verdacht dat hij vrijdag zijn 70-jarige onderbuurvrouw en haar 52-jarige nicht heeft doodgestoken. Hij zou lijden aan psychoses en meerdere malen zijn opgenomen.

Toen de politie na een melding over een steekincident aankwam bij zijn woning, stond de verdachte met een kruisboog op het balkon en schoot hij op agenten. De man raakte bij zijn aanhouding zwaargewond en ligt in het ziekenhuis. Vandaag is zijn voorarrest met twee weken verlengd.

Vragen van nabestaanden

"Er zijn veel vragen van vooral nabestaanden van de betrokkenen", zegt burgemeester Gerritsen tegen RTV Oost. "Wij vinden daarom dat goed uitgezocht moet worden wat er aan de hand was met de verdachte. Ik vertrouw erop dat elke instantie die de afgelopen maanden contact heeft gehad met de man, de verantwoordelijkheid neemt om zelf na te gaan hoe er gehandeld is, hoe er contact is geweest en hoe de onderlinge samenwerking is verlopen. Zodat er een beeld komt dat objectief getoetst kan worden."


Noorwegen levert meer gas, maar krapte in Europa duurt nog jaren

Permalink - Posted on 2021-09-20 16:05

Het Noorse staatsolie- en gasbedrijf Equinor gaat vanaf 1 oktober meer gas leveren aan Europa. Het gaat om 2 miljard kubieke meter extra gas voor de komende herfst- en winterperiode. Na het Russische Gazprom is Equinor de grootste gasleverancier van Europa. Het bedrijf heeft van de Noorse overheid toestemming gekregen om extra gas te halen uit twee velden voor de Noorse kust.

Volgens Equinor is het een goed moment voor extra gasleveranties omdat de Europese markt kampt met tekorten. Door een koud voorjaar is de gasvoorraad gekrompen en die voorraden zijn de afgelopen maanden onvoldoende aangevuld. De vraag naar gas is door het economische herstel na corona bovendien gestegen en Rusland levert minder gas dan voorheen. Door de schaarste loopt de gasprijs op en kunnen miljoenen huishoudens een fors hogere energierekening verwachten.

"Niet de oplossing"

Energiespecialist Jilles van den Beukel van het The Hague Center for Strategic Studies zegt dat de Noorse levering "een klein beetje" helpt. "Het is mooi dat ze het doen, maar het is niet de oplossing en niet het einde van de krapte", zegt hij. Van den Beukel wijst erop dat de totale Noorse gasexport naar Europa 106 miljard kubieke meter is, op een totaal gasverbruik in de EU van rond de 450 miljard kuub.

Van den Beukel verwacht dat de krapte de komende jaren zal blijven. De oplossing is volgens hem een combinatie van minder vraag naar gas, bijvoorbeeld door meer isolatie en hybride warmtepompen, en meer aanbod. Dat laatste zou kunnen via de omstreden Russische gaspijpleiding Nord Stream 2, door de productie van gas in Noordwest-Europa op peil te houden en door de aanvoer van vloeibaar gas (lng).

"En dat laatste is een wereldmarkt", zegt Van den Beukel. "Tussen 2010 en 2015 hadden we behoorlijk hoge gasprijzen, met name in Azië. Toen zijn er heel veel nieuwe lng-projecten gestart, maar zo'n fabriek bouwen duurt een jaar of vijf. En de stroom aan nieuwe projecten is de komende jaren veel minder." Pas rond 2025 verwacht Van den Beukel weer meer lng, als een grote uitbreiding van een project in Qatar wordt afgerond.

"Niemand weet wat de gasmarkt gaat doen. Maar een van de scenario's is: het zou tot 2025 wel eens krap kunnen zijn, en daarna zien we wel weer", zegt Van den Beukel.