What is a JSON feed? Learn more

JSON Feed Viewer

Browse through the showcased feeds, or enter a feed URL below.

Now supporting RSS and Atom feeds thanks to Andrew Chilton's feed2json.org service

CURRENT FEED

Gezonderworden.nl

XML


Intermittent fasting: goed voor een gezonde leefstijl?

Permalink - Posted on 2022-06-16 20:30

Waarschijnlijk komt de term je al bekend voor, want intermittent fasting is momenteel een veelgebruikte methode om af te vallen. Maar wat betekent het nu precies en hoe pas je het toe?
Lees alle informatie hierover in deze blog.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting staat voor afwisselend vasten. Het is een eetpatroon met specifieke tijdvakken waarin je gaat vasten of juist eten. Het tijdvak van vasten is doorgaans wel langer dan die van eten.
Er zijn diverse mogelijkheden wat betreft de keuze voor de tijdvakken: van periodiek vasten tot 24 uur vasten.

Periodiek vasten: alleen de lasten en toch eten met gasten

De meest toegepaste afwisseling met betrekking tot de tijdvakken is 16 uur vasten versus 8 uur eten. Het handigste is dan om vanaf 20 uur ’s avonds tot 12 uur de volgende middag te vasten. Je kunt dan namelijk nog gezellig lunchen met collega’s of dineren met het gezin of vrienden. Het ontbijt en de snacken in de avond zijn toch vaak momenten die je (doordeweeks) alleen doet, dus dan is het minder moeilijk om dit te moeten overslaan.

24 uur vasten

Een alternatieve tijdsindeling bij intermittent fasting is 24 uur vasten. Dan wordt er 1 dag geheel gevast en op de resterende 6 dagen mag je dan alleen de aanbevolen minimale hoeveelheid calorieën nuttigen. Als je een hele dag vast, stijgt bovendien ook de aanmaak van het groeihormoon. Dit groeihormoon zorgt zowel voor het herstel van je cellen en weefsels (zoals je spierweefsel) als voor het halen van de benodigde energie uit je vetopslag, oftewel je vetverbranding.

Om en om

Om en om betekent dat je de ene dag minimaal eet (nog geen kwart van de aanbevolen hoeveelheid energie/calorieën) en de volgende dag weer normaal mag eten.

Effectief afvallen met intermittent fasting

Een belangrijke factor bij het afvallen is dat je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Alleen dan gaat je lichaam je vetreserves gebruiken om dit te compenseren.
Bij intermittent fasting krijg je door de vastperiodes in totaal minder eten/energie binnen. De aanmaak van insuline daalt en je lichaam haalt dan dus de benodigde energie uit je vetreserves.
Uiteraard is dit ook goed bij het voorkomen van diabetes. Hiernaast zorgt een dag vasten er ook voor dat je lichaam het hormoon noradrenaline aanmaakt. Door dit hormoon gaat je lichaam vetzuren uit je vetcellen halen voor verbranding. Je hebt dus een verbeterde stofwisseling.

Is intermittent fasting gezond?

Er werden al enkele gezonde voordelen genoemd van intermittent fasting, zoals het voorkomen van diabetes (type 2) en een toename van je groeihormoon. Maar er zijn nog meer gunstige effecten op de gezondheid. Het risico op hart- en vaatziekten kan ermee worden verlaagd, aangezien je cholesterol- en triglycerideniveau laag blijven. Tevens bevordert het je hersenfunctie. Vasten stimuleert namelijk de aanmaak van nieuwe neuronen, beschermt je hersencellen tegen eventuele beschadigingen en bevordert ook de algehele werking van je hersenen.
Een nadeel van intermittent fasting is dat er geen lange termijn onderzoeken hebben plaatsgevonden naar de effecten op de gezondheid.

Volgens een onderzoek kan door een langdurige afwisseling tussen vasten en eten je metabolisme veranderen, waardoor je na verloop van tijd minder calorieën verbruikt en ook minder gaat afvallen. Zoals met bijna alles in het leven: doe het met mate. Te lang vasten is namelijk weer erg slecht voor je lichaam. Iedereen kent de gevolgen van een hongerstaking wel.

Het bericht Intermittent fasting: goed voor een gezonde leefstijl? verscheen eerst op Gezonderworden.nl.


Hoe werkt een crash dieet? En is het gezond?

Permalink - Posted on 2022-06-16 20:27

Het heeft vaak een negatieve connotatie: een crash dieet, maar wat houdt dit dieet nu precies in en is het daadwerkelijk slecht voor je gezondheid? Lees er alles over in deze blog.

Wat is een crash dieet?

Bij een crash dieet krijg je binnen hele korte tijd ineens heel weinig calorieën binnen, zelfs veel minder dan de aanbevolen hoeveelheid (2000 kcal voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen) en je lichaam dus nodig heeft. Het is dus een extreem calorie-arm dieet. De formule van afvallen is dat je meer calorieën verbruikt dan dat je binnenkrijgt. Aangezien je calorie inname ineens tot een minimum wordt teruggebracht, verbruik je dus meer en val je af.

Het crash dieet duurt vaak 1 tot 2 weken en heeft vaak een specifieke reden, zoals het willen passen in een bruiloftsjurk of er goed willen uitzien in een bikini/zwembroek bij het naderende zomerseizoen.

Crash & burn: is een crash dieet slecht voor je gezondheid?

Voor een korte periode en als het eenmalig is, kan een crash dieet niet al te veel kwaad. Maar Het crash dieet heeft anders flink wat nadelige gevolgen.

 • Vanwege de extreem lage inname van calorieën, kan je lichaam niet alleen de benodigde “brandstoffen” uit je vetreserves halen maar ook uit je spiermassa. Hierdoor krijg je dus slappe spieren, waardoor je minder kracht en energie hebt. Dit is niet alleen slecht voor eventuele sportprestaties, maar ook voor je dagelijkse leven. Het optillen van je kind wordt bijvoorbeeld ineens een moeilijke taak.
 • Onvoldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Je lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid vitaminen en mineralen nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ijzer en calcium. Als je lichaam een tekort hieraan heeft, kunnen diverse lichamelijke klachten optreden, zoals hoofdpijnen, duizeligheid, broze nagels, een droge huid en haaruitval.
 • Je metabolisme wordt vertraagd als je gedurende meerdere dagen achter elkaar te weinig calorieën binnenkrijgt. Je lichaam gaat hierdoor op een soort spaarstand wat juist het vetverbrandingsproces weer tegenwerkt.
 • Het is niet (lang) vol te houden. Je krijgt door een crash dieet constant een enorm hongergevoel en het wordt steeds moeilijker om dit te weerstaan. Je ziet dan ook vaak dat mensen na verloop van tijd juist meer aankomen dan dat ze zijn afgevallen (doordat ze na lang afzien juist veel meer gaan eten) of last hebben van een jojo-effect.

Welke crash diëten zijn er?

Er zijn verschillende manieren om een crash dieet te volgen, want het enige criterium is om maximaal 1000 kcal te nuttigen. Enkele voorbeelden zijn sapkuren, soepdieten, yoghurtdieten en shakes. Er is zelfs een ziekenhuisdieet. Dit dieet heeft een medische reden: een patiënt moet dan snel afvallen voor een operatie. Hierbij eet je ’s ochtends een citrusvrucht en de rest van de dag eet je ook strikt het noodzakelijke (bijvoorbeeld een ei, bekertje magere yoghurt en wat toast) om onder het maximale aantal calorieën te komen. Dit dieet wordt vaak echter ook gebruikt door mensen die geen medische reden hebben en gewoon snel willen afvallen.

Het bericht Hoe werkt een crash dieet? En is het gezond? verscheen eerst op Gezonderworden.nl.


Gezond ontbijten: afvallen gaat zo sneller!

Permalink - Posted on 2022-06-16 20:25

Het ontbijt is de eerste maaltijd van de dag en gezond ontbijten is meteen ook een goede start om af te vallen. Maar wat is nu precies een gezond ontbijt waar je ook van afvalt? Bekijk in deze blog onze tips.

Koolhydraatarme alternatieven als ontbijt

Ben je dol op brood of crackers en vind je het moeilijk om deze op te geven voor een dieet? Dan zijn er gelukkig ook veel lekkere koolhydraatarme broden en crackers te verkrijgen. Zo kun je toch ouderwets maar ook gezond ontbijten. Smeer er dan alleen uiteraard geen hele lading boter en/of chocopasta op.

Suikervrij gezond ontbijten

Een veel gegeten ontbijtcombinatie is een kom zuivel met de bekende graanproducten. Cruesli en andere voorverpakte graanontbijten (met een smaakje) lijken gezond, maar bevatten doorgaans wel veel toegevoegde suikers. Kies dan liever voor vetvrije/-arme yoghurt of kwark met suikervrije granola of muesli.

Sunny side up & tik een eitje

Eieren bevatten veel eiwitten en deze eiwitten worden langzamer afgebroken en verteerd in je lichaam. Hierdoor zit je langer vol en ga je dus minder snel tussendoor nog snacken tot het lunchtijd is. Een heerlijke omelet met tomaatjes en spinazie, roerei of een gekookt eitje zijn dan ook goede opties om gezond te ontbijten.

Gezond ontbijten met een lekkere smoothie

Als je ’s ochtends vaak niet veel trek hebt, kun je ook voor een verse gezonde smoothie gaan. Als jezelf een blender en ook de tijd hebt, kun je de ingrediënten natuurlijk zelf bepalen: van vetarme yoghurt en enkele stukjes fruit tot supergezonde spinazie. Anders zijn er ook vele smoothies in de supermarkt te verkrijgen. Vaak zit hier wel voornamelijk fruit en dus (natuurlijke) suikers in.

Een vezelrijk ontbijt

Vezels worden net als eiwitten langzaam afgebroken en verteerd in je lichaam en bevorderen bovendien ook je stoelgang. Je krijgt dus weer minder snel trek en wordt minder snel verleid om te gaan snacken. Vezelrijke etenswaren voor bij het ontbijt zijn bijvoorbeeld havermout en volkoren crackers en broden.

Een maaltijdvervanger als ontbijt

Je kunt het niet echt gezond ontbijten noemen, want het ontbijt wordt eigenlijk vervangen door een maaltijdvervangende shake. Toch nuttig je het als ontbijt en val je er ook nog eens van af. Een eiwitshake is dan een goede keuze, aangezien eiwitten dus langzamer worden afgebroken en verteerd.

Gezond ontbijten is een kwestie van smaak

Kortom, je kunt op vele manieren gezond ontbijten en afvallen. Het is maar wat je eigen voorkeur heeft. Als je ’s ochtends geen grote eter bent, kan een drinkontbijt zoals smoothies of een maaltijdvervangende shake jouw keuze zijn. Het is dan misschien ook een optie om het ontbijt soms helemaal over te slaan, wat ook kan helpen bij het afvallen. Dit is zo het geval bij intermittent fasting of gewoon een enkele keer om je lichaam langer de tijd te geven om je vetreserves aan te spreken. Als je toch liever uitgebreid wilt ontbijten, zijn eiwit- of vezelrijke etenswaren en koolhydraatarme broden/crackers weer een goede en tevens lekkere optie. De keuze is aan jou.

Het bericht Gezond ontbijten: afvallen gaat zo sneller! verscheen eerst op Gezonderworden.nl.


Is veel fruit eten verstand als je wilt afvallen?

Permalink - Posted on 2022-06-16 20:22

In veel diëten wordt fruit aanbevolen en dat is vaak geen straf, want wie houdt er nu niet van een appeltje of een peer. Maar is fruit en afvallen wel een goede combinatie? Lees er meer over in deze blog.

Feiten en fabels over fruit en afvallen

Allereerst vind je hieronder enkele stellingen over fruit in combinatie met afvallen.

Fruit is goed voor een caloriearm dieet
Klopt. Fruit bevat inderdaad weinig calorieën en is altijd een makkelijke en betrouwbare optie als je wilt afvallen via een caloriearm dieet.

Fruit kun je onbeperkt eten tijdens een dieet
Helaas niet. Je kunt wel iets meer dan de aanbevolen twee stuks per dag eten, maar dan maar 1 of 2 stuks extra. Ze bevatten misschien weinig calorieën, maar veel fruitsoorten bevatten ook natuurlijke suikers en koolhydraten.

Fruit bevat veel vezels
Klopt. Fruit is vezelrijk wat afvallen weer bevordert. Vezels geven je namelijk een vol gevoel waardoor je minder snel weer trek krijgt en ze bevorderen je stoelgang.

Superfruit is zelfs nog gezonder

Fout. Fruitsoorten zoals goji- en açai-bessen en granaatappels bevatten veel antioxidanten. Ze worden hierdoor ook wel superfruit genoemd. Ze werken echter niet extra stimulerend voor het afvallen.

Welke fruitsoorten zijn het best als je wilt afvallen?

Nu enkele feiten en fabels over fruit duidelijk zijn, is het ook handig om te weten welke fruitsoorten de voorkeur hebben als je wilt afvallen. Een top 5:

 1. Grapefruits
  Een grapefruit bevat weinig calorieën veel vitamine C en A. Bovendien zijn er meerdere onderzoeken verricht waaruit blijkt dat grapefruits helpt bij het verliezen van (over)gewicht.
 2. Appels
  Appels bevatten weinig calorieën en veel vezels.
 3. Bessen
  Aalbessen, bosbessen, goji- en açai-bessen: ze bevatten allemaal gezonde voedingsstoffen. Bessen zijn ook goed voor je cholesterol en bloeddruk.
 4. Meloenen
  Een meloen bevat zeer weinig calorieën, veel vezels, kalium, antioxidanten en veel water. Vocht bevordert je stofwisseling.
 5. Kiwi’s
  Kiwi’s bevatten weinig calorieën en veel vitamines en vezels. Helaas bevatten ze ook redelijk veel suiker, maar de koolhydraten worden langzaam afgebroken waardoor je bloedsuikerspiegel niet ineens snel stijgt. Kiwi’s zijn ook goed voor je cholesterolniveau en je darmstelsel. Allemaal positieve factoren bij het afvallen dus.

Fruitsoorten die niet goed zijn voor het afvallen

Er zijn uiteraard ook fruitsoorten die minder geschikt zijn om af te vallen, ook al bevatten alle fruitsoorten weinig calorieën. De volgende fruitsoorten bevatten de meeste suikers: mango’s vijgen, kersen en bananen. Bananen bevatten echter wel veel gezonde voedingsstoffen, zoals magnesium, kalium, vezels en vitamines A, B6 en C. Ze zijn alleen minder geschikt als je wilt afvallen.
Koolhydraten in de vorm van suiker belemmeren je vetverbrandingsproces. Koolhydraten worden namelijk omgezet in glucose. Je gaat pas vet verbranden (en dus afvallen) als je lichaam geen glucose meer kan omzetten in de benodigde energie en dan overschakelt op je vetreserves.

Fruit kan dus inderdaad helpen om af te vallen, maar zoals bij zoveel dingen: eet ze met mate en kies bij voorkeur de fruitsoorten die het minste suiker bevatten en weer veel vezels, vitamines en water.

 

 

Het bericht Is veel fruit eten verstand als je wilt afvallen? verscheen eerst op Gezonderworden.nl.


De nadelen van een voedingsschema

Permalink - Posted on 2022-06-16 20:20

Veel mensen die willen afvallen, houden zich aan een bepaald voedingsschema. Het volgen van een vast schema heeft uiteraard z’n voordelen, maar ook enkele nadelen. Lees er meer over in deze blog.

Wat is een voedingsschema?

Een voedingsschema is een schema, waarin staat wat en wanneer je eet.
Dit schema is vaak opgesteld door een expert of hebben ze online opgezocht. Als je een diëtiste bezoekt, stelt zij vaak een persoonlijk schema voor je op. Dit

Welke nadelen heeft het volgen van een voedingsschema?

 • Het kan snel gaan vervelen.
  Vaak staan er niet veel gevarieerde etenswaren in een voedingsschema. Het stukje fruit, het eitje en een stukje toast kunnen je na verloop van tijd de neus uitkomen. Bovendien kun je iets ook niet lekker vinden.
 • Sociale gelegenheden
  Het wordt lastig om je voedingsschema te volgen als je bij vrienden of familie gaat eten of als je uit eten gaat. Je wilt vaak niet lastig zijn door je aangepaste menu door te geven.
 • Minder motivatie
  Iets moeten doen, werkt vaak belemmerend voor je motivatie. Als je volgens het schema weer een appel moet eten, kan dit je juist gaan tegenstaan en ben je eerder geneigd te rebelleren.

De voordelen van een voedingsschema

Nu je de negatieve kanten van een voedingsschema hebt gelezen, kun je zien of onderstaande voordelen er tegen opwegen.

 • Het gemak
  Met een voedingsschema hoef je zelf geen recepten meer op te zoeken of telkens te controleren hoeveel calorieën bepaalde etenswaren bevatten. Bovendien scheelt het ook tijd wat betreft het halen van je boodschappen, want je weet immers al wat je weekmenu is. Je kunt dan het aantal bezoeken aan de supermarkt ook verminderen door voor meerdere dagen in te slaan.
 • Deskundig advies
  Als het voedingsschema is opgesteld door een dieetexpert, heb je een deskundige houvast en vaak meer vertrouwen in het bereiken van je doel. Dit werkt weer motiverend om je te houden aan het schema.
 • Bewust worden van je eet- en drinkpatroon
  Je hebt een duidelijk overzicht van wat je allemaal binnenkrijgt en wat de resultaten hiervan zijn. Hierdoor wordt het ook makkelijk om eventuele aanpassingen aan het schema door te voeren.
 • Op maat gemaakt
  Als je een persoonlijk voedingsschema hebt laten opstellen, kan er rekening worden gehouden met je (smaak)voorkeuren en met je specifieke doel. Dit is bijvoorbeeld handig als je veganistisch bent of allergieën hebt.

Zelf een schema maken
Ga je liever zelf aan de slag? Als je voor jezelf een voedingsschema wilt opstellen, kun je eventueel onderstaande stappen volgen.

 • Doe vooronderzoek om je doel vast te stellen: bekijk bijvoorbeeld hoeveel calorieën je mag binnenkrijgen per dag om het gewenste aantal kilo’s per week af te vallen.
 • Bepaal je macro’s
  Macronutriënten is de verhouding tussen je koolhydraten, vetten en eiwitten. Naast je calorieën is het ook belangrijk om te letten op deze verhouding.
 • Stel tenslotte je dagmenu’s op

Dit klinkt allemaal misschien nogal ingewikkeld, maar je hebt tegenwoordig ook handige apps die je hierbij kunnen ondersteunen. Enkele voorbeelden van deze apps: Lifesum of Myfitnesspal.

 

 

Het bericht De nadelen van een voedingsschema verscheen eerst op Gezonderworden.nl.


Dit zijn de nadelen van het Paleo dieet

Permalink - Posted on 2022-06-16 20:18

Het Paleo dieet lijkt op het Keto dieet: het richt zich op vetrijk en koolhydraatarm. Het Paleo-dieet bevat echter alleen onbewerkt voedsel. Vandaar ook de naam, want het is afgeleid van het paleolitisch/stenen tijdperk waarin men uiteraard nog geen bewerkte etenswaren hadden.

Volgens de theorie achter het dieet is de mens niet gemaakt voor de huidige welvaarts- en dus vaak bewerkte etenswaren. Dit zou blijken uit het feit dat de oermens geen aandoeningen zoals diabetes en obesitas hadden. Dit klinkt allemaal logisch en je zou zeggen dat dit dieet dan ook gezond is. Toch kleven er wel enkele nadelen aan het Paleo dieet.

Wat is het Paleo dieet?

Bij het Paleo dieet eet je als het ware wat de oermensen aten, oftewel onbewerkt en vers voedsel zoals fruit, groenten, eieren en vlees. Bij onbewerkt eten moet je niet meteen denken aan alleen maar rauw eten. Het gaat er om dat er geen kunstmatige toevoegingen en dergelijke zijn toegevoegd, zoals suikers en kleurstoffen. Je mag bijvoorbeeld geen graanproducten (brood, pasta, tarwe), bewerkt vlees (worsten, schnitzels, hamburgers) en snoep eten. En ook dranken zoals frisdrank en alcohol zijn uit den boze.

De voeding dient hiernaast vetrijk (gezonde vetten), koolhydraatarm, eiwit- en vezelrijk en natriumarm te zijn. De een volgt het oermens principe strikter op dan de ander, zo eet de een bijvoorbeeld alleen vlees van grazende koeien terwijl de ander ook vlees eet van koeien die bewerkt voedsel zoals granen naast gras gevoerd krijgen.

Waarom kan het Paleo dieet slecht voor je zijn?

 • Er worden flink wat etenswaren uitgesloten bij het Paleo dieet met het risico dat je hierdoor niet voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. En supplementen behoren uiteraard ook tot de lijst van producten die niet zijn toegestaan.
 • Wij leven tegenwoordig uiteraard heel anders dan de oermens. Dus misschien is het wel helemaal niet goed om hun eet- en drinkpatroon te volgen. Een groot verschil is bijvoorbeeld beweging: zittende kantoorbanen, auto’s, etc. Allemaal factoren waardoor mensen nu veel minder bewegen dan de oermensen. Men sport vaak om toch de benodigde beweging te krijgen. Onze bewegingspatronen zijn dus veel geconcentreerder qua tijd: bijvoorbeeld een uurtje sporten in de avond of een wedstrijd spelen in het weekend. Voor deze kortere en intensievere bewegingsmomenten kunnen bewerkte producten nodig zijn die niet zijn toegestaan in het Paleo dieet.
 • Het Paleo dieet is vanwege de vele restricties vaak moeilijk vol te houden.
 • Door de diverse uitsluitingen wordt er vaak voor vlees(waren) gekozen. Met name bij het avondeten is de keuze beperkt aangezien je ook geen aardappelen, pasta en rijst mag eten. Vlees wordt dan vaak het hoofdingrediënt, waarbij de aanbevolen hoeveelheid per dag al snel wordt overtroffen.

Wat zijn de voordelen van het Paleo dieet?

Het Paleo dieet heeft uiteraard ook diverse voordelen. Vetrijk, koolhydraatarm en eiwitrijk eten, is goed voor je vetverbrandingsproces. De aanmaak van glucose wordt verminderd, waardoor je bloedsuikerspiegel laag blijft en je ook vet in plaats van glucose gaat verbranden. Je valt hierdoor dan ook af. Je hebt bovendien minder risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Het Paleo dieet wordt vaak als een levensstijl gezien waarbij je goed bewust bent van je voeding en patronen.

Het bericht Dit zijn de nadelen van het Paleo dieet verscheen eerst op Gezonderworden.nl.